Üniversitemizde “İş Dünyası Kadın Temsilciler” konulu söyleşi programı düzenlendi

universitemizde-is-dunyasi-kadin-temsilciler-konulu-soylesi-programi-duzenlendi

Üniversitemiz Kadın ve Aile Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında "İş Dünyasında Kadın Temsilleri" söyleşisi düzenlendi.

Moderatörlüğünü Kadın ve Aile Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Dicle Özcan Elçi'nin yaptığı söyleşiye konuk konuşmacı olarak Darıstan Kahve Markasının Üreticisi ve pazarlamasını yapan Hayal Erkan ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı aynı zamanda Şırnak Kadın Eli Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Ayşe Ayter katıldı.

Söyleşide konuk katılımcılar, iş dünyasında kadın olmanın nasıl temsiller oluşturduğu, kadın olarak yer almanın avantaj ve dezavantajları, aile ve iş yaşamının nasıl yürütüldüğü hakkında kendi yaşam deneyimlerinden örnekler sundu.

Şırnak TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve Şırnak Kadın Eli Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Ayşe Ayter,  toplum içinde Kadın olarak çalışmanın birçok zorluğunu ifade ederek, şunları söyledi: “İş hayatında ilk önce kendini bir kadın olarak kabul ettirmek zorundasın. Kimin ne dediğine bakmadan yapacağın işe odaklanmalısın. Böylece başarının geleceğine inanıyorum. Geçmiş yıllarda kadınların iş hayatındaki yeri neredeyse hiç yoktu. Lakin toplumumuzda gelinen noktada herkes eşini, kızını ve ya gelinini bir yerde istihdam ettirmek için uğraşıyor. Bir kadın girişimci ve üreten bir kadın olarak emeğimin karşılığını görmek benim için çok önemli ve bu beni daha da motive ediyor.”

Hayatında birçok zorluklarla mücadele ettiğini, bazı hastalıklar atlattığını ama asla pes etmediğini dile getiren Darıstan markası üreticisi ve işletmecisi Hayal Erkan, yaşama karşı her zaman pozitif olduğunu söyledi.  İş insanı Hayal Erkan “kendi kendime Allah bir kapıyı kapatır başka bir kapıyı açar dedim. Darıstan Kahvesi nasıl başladı biraz bundan söz etmek istiyorum. Bizim köyümüzde kahve kültürü hep vardı. Evime gelen misafirlerime her zaman ikram ederdim. Çok beğenilirdi. Eşimin ve çocuklarımın da desteği ile bunu bir marka haline getirip ticaret hayatına atılmaya karar verdim. Girişimcilik hakkında eğitimler aldım, sayısız videolar izledim ve nihayetinde küçük bir işletme ile bu işe başladım. Şuan Türkiye ve birçok ülkeden kahve siparişi alıyorum. Çok olumlu dönüşler oluyor. Evet, ilk başlarda çok zorlandım, yoruldum ama nihayetinde bir kadın olarak iş hayatında olmak,  evimin ekonomisine katkı sunduğumu görmek, çocuklarımın mutluğu olduğunu görmek benim için çok kıymetliydi. Beni ayakta tutan ve güçlendiren şeyin bu olduğunu söyleyebilirim” dedi.  

Yapılan konuşmaların ardından program soru cevap bölümü ile sona erdi. 

22.11.2023 |  Basın Yayın Ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü